Hvite tenner – 12 tips for å få hvitere tenner

hvite tennerDrømmer du om få hvite tenner igjen og kunne smile uten å bekymre deg for hvordan tennene ser ut? Les videre, vi har samlet mange gode tips til hvordan du får hvitere tenner. Det finnes nemlig flere enkle grep du kan ta for å gjøre gule tenner hvite igjen. 

Her lister vi opp forskjellige metoder, noe kjente med dokumenterte resultater og andre metoder som tilhører kategorien kjerrigråd og eksperimentelle.

Forskninsbaserte metoder 

Hjemmeblekning med skinne

Hjemmebleking med skinne er en populær metode. Dette går i korte trekk ut på at du kjøper et blekningsett som består av en gom som du fyller med gele og plasserer i munnen.

Avhengig av hvor gule tennene dine gjennomfører du det antall behandlinger tennene dine trenger for å oppnå hvithetsgraden du vil ha. Ettersom du vil få synlige endringer etter hver behandling er det enkelt å vite hvor mange behandlinger du har behov for.

Hjemmebleking med strips

Strips er en annen populær metode for å få hvite tenner. Stripsene fester du på tennene og lar de være på i en kort periode. I likhet med skinner vil du se at du får hvitere tenner for hver behandling.

Bleking med penn

Pennen er mest brukt hvis du har flekker på tennene du vil få hvitere. Du fører på penn på områder du vil skal bli hvitere. Penn brukes gjerne i kombinasjon med skinne eller strips.

Tannkrem

Det finnes spesiallagde tannkremer som har ekstra blekningsmiddel i seg sammenlignet med tannkremer du kjøper i butikkene. Ved å bruke tannkremen over tid vil du se at du gradvis får hvitere tenner. 

Kjerringråd og eksperimentelle metoder

Få hvite tenner med bakepulver

Dette er en gammel metode som gjerne ble brukt av generasjonene før oss. Dersom du snakker med en gammel bestemor eller bestefar kan det hende at de benyttet bakepulver for å få hvitere tenner.

Metoden går ut på at du blander bakepulver med litt vann og pusser tennene med blandingen. Det skal være sagt at dagens tannleger ikke utelukkende anbefaler denne metoden da bakepulver kan skade tennenes emaljer.

Metoden gir i følge diverse Internett-forumer og nettsteder meget bra resultater, men dette er en metode som kan sier å være forbundet med lettere risiko.

Få hvite tenner med aktivert kull

Ironisk at svart kull skal gi hvite tenner, men det gjør det tilsynelatende. Vi har valgt å plassere denne metoden i kategorien for kjerringråd da vi ikke har klart å finne den store vitenskapelige backing bak metoden. Metoden går i korte trekk ut på å bruke aktivert kull som tannkrem og pusse tennene med dette. Du kan lese mer om metoden her

hvitere tenner

Alternative tiltak for hvite tenner

Bruk riktig leppestift

Denne metoden gir riktignok ikke hvite tenner, men skaper en illusjon av at man har hvite tenner. For å skape denne illusjonen må man benytte en leppestift som inneholder farger som nøytraliserer fargen gul. Eksempler på dette er rød leppestift med blå undertone eller rosa med blå undertone.

Dropp karbohydrater

Karbohydrater, som vi gjerne finner ekstra av mye i godterier og “usunn” mat, blir brutt ned til det vi kaller enkle sukkerarter. Disse blir igjen gjort om til plakk i munnen vår. Plakk er den vanligste årsaken til tannskader og også missfarging av tenner. Dersom du vil være ekstra påpasselig med hvitfargen til tennene dine kan det være hensiktsmessig å roe ned på inntaket av karbohydrater.

Drikk med sugerør

Dersom du drikker med sugerør vil du i stor grad unngå ytterliger missfaring av tennene dine ettersom drikken passere tennene og forsvinner rett ned i halsen. Det kan være slitsomt og hele tiden bære med seg sugerør rundt om kring, men dersom du vil beholde skinnende hvite tenner lengre kan dette være et bra tips.

Få i deg nok C-vitaminer

C-vitaminer er bra for kroppens immunforsvar og også tannkjøtthelsen. Undersøkelser viser at personer som får nok C-vitamer bedrer tannhelsen.  

gule tennerHvorfor får vi gule tenner?

Det kan også være greit å vite hvorfor tennene våre mister fargen og blir gule.

Alder

Hovedårsaken til gule tenner for de fleste av oss er alder. Dette er det vanskelig å gjøre noe med. Vi har alle en genetisk disposisjon som avgjør hvor tykk eller tynn emalje vi har på tennene våre. Dersom dine foreldre har gule tenner er det ofte et tegn på at du selv kommer til å få gule tenner når du blir eldre.

Du er hva du spiser

Mat og drikke er en annen faktor, i mange tilfeller regnet som den nest største årsaken, til at vi får gule tenner. De matvarene som de fleste av oss spiser til vanlig og som setter mest farge på tenner er kaffe, te, brus og rødvin. I tillegg er det en del frukt som gir oss gule tenner. Dette er i hovedsak frukt med sterke fargestoffer som blåbær, tranebær og granateple for å nevne noen.

Manglende stell av tenner

Dersom du ikke bruker nok tid med tannbørsten og tanntråd øker du progresjonen av missfarging av tenner. Tannleger anbefaler at du hver dag pusser tenner to ganger og pusser hver tann nøye. Tanntråd er like viktig da tanntråd er det eneste verktøyet som kommer til mellom tennene våre.

Medisinbruk

Det finnes flere typer medisiner som gir oss gule tenner. Antihistaminer som brukes mot en del allergier er kjent for å gi gule tenner. Enkelte typer antibiotika som Tetracycliner gir gule tenner, ved kortvarig, bruk ofte midlertidig. Blodtrykksmedisiner kan gi gule tenner og det samme kan cellegift.

Behandling av tannskader

Kanskje overraskende, men amalgan kan gi gule tenner. Det samme kan skader på tennene gjøre. Dette gjelder i hovedsak slagskader.