Tannbleking hos tannlege

Tannleger tilbyr som oftest to alternative former for tannbleking. Alternativ èn er klinikkbleking hvor hele behandlingen foregår hos tannlegen. Denne metoden er mest effektiv da tannleger har mulighet til å benytte sterkere blekemiddell enn det du kan benytte dersom du gjøre det selv. Selve behandlingen foregår slik at du får blekemiddel på tennene og så settes det en kraftig lysskilde på tennene. En behandling tar som regel 1-2 timer.

Alternativet er hjemmebleking i samråd med tannlegen. Dette siste alternative går ut på at du får spesialtilpassede skinner du bruker hjemme over en periode på 1-2 uker. Skinnen du får fra tannlegen skal du ha på deg 1-3 timer om dagen, alternartivt sove med.

tannbleking hos tannlege

I noen tilfeller foreslår tannlegen en blanding av begge behandlinger, men hvor hjemmebehandlingen tar kortere tid da man først har kjørt tannbleking hos tannlege.

Fordelen med å gjennomføre tannbleking hos tannlege er at du i tillegg til en effektiv og trygg behandling også får tannlegens vurdering av tennene dines egnethet for tannbleking. Det finnes enkelte tannkjøttsykdommer som ikke er forenelige med tannbleking. En annen faktor er hvor kraftig og lang behandling man bør få. Hos tannlegen vil man få en behandling som er tilpasset egne tenners tilstand.

Hva koster tannbleking hos tannlege?

Det er stor variasjon i pris. Normalt sett koster behandlingen fra 2000,- kroner og oppover. Det er midlertid vanskelig for tannlegene å fastslå en eksakt pris da noen mennesker krever mer behandling enn andre. Dette går på tilstanden til tennene til den enkelte. 

Hvilken effekt kan man forventet av tannbleking hos tannlege?

Effekten avhenger alltid av hvilken tilstand tennene dine er i. Personer som drikker mye kaffe og eller snuser har ofte større missfarging på tennene enn andre. Tradisjonell tannblekning fjerner ikke slik missfarging. Dette kan ofte tannlegen fjerne gjennom andre tiltak som for eksempel sandblåsing. De alle fleste personer med normal tannhelse og normal missfarging vil oppnå gode resultater ved å gjennomføre tannbleking hos tannlege. Det er også viktig å huske at målsetning ikke alltid er kritthvite tenner, men normalt sunne og hvite tenner.

Er det fare forbundet med tannbleking hos tannlege?

Tannbleking er ansett for å være en trygg behandling uten store bivirkninger. Det hender at pasienter opplever økt følsomhet i tennene under behandlingen og det første døgnet etter at behandlingen er ferdig. Denne følsomheten kommer ofte frem i form av ising eller lett stikking. Dette behandles som regel ved å gi pasienter ekstra fluor.

Hvor lang effekt har tannbleking hos tannlege

Du kan sammenligne en tannbleking med å starte på nytt med hvite nye tenner. Den vanligste årsaken til missfarging på tenner er alder. Tenner blir naturlig gule etterhvert som man blir eldre. I tillegg har faktorer som kosthold og renhold mye og si. Dette betyr at tennene dine vil fortsette å gulne i samme tempo etter tannblekningen som de gjorde før. For mennesker som tar godt vare på tennene sine betyr dette at behandlingen kan ha effekt i mange år. Kanskje resten av livet.

Tips for å oppnå best resultat

  • Rens tennene hos tannpleier før behandlingen begynner. Da får man fjernet tannsten og plakk slik at tenene får en jevn og fin overflate.
  • Unngår å spise mat med sterk farge de siste dagene før behandling. Forsøk også å unngå å drikke kaffe og rødvin i dagene før behandling.
  • Stump røyken. Langtidsvirkingen av tannbleking hos tannlege er lengre for personer som ikke røyker. La dette være en gylden annledning til å stumpe røyken for godt.