Tannbleking hjemme

Tannbleking hjemme har økt i populæritet i takt med at hjemmebehandlingsproduktene har blitt bedre i kvalitet, enklerer å bruke, og for mange er et rimeligere alternartiv til klinikkbleking.

Reglene for bruk av perodoksid til tannblekning hjemme ble i 2011 endret og det tillates nå ikke salg av produkter med mer en 0,1% perodoksid. Dette har medført at de fleste godkjente leverandører av produkter til hjemmebruk selger produkter med andre virkestoffer.

Her kan du lese mer om de vanligste metodene for å gjennomføre tannbleking hjemme.

tannbleking hjemme
tannbleking skinne

Tannbleking med skinne og gel

Tannblekning med skinne og gel er en enkel, effektiv og rimelig variant for deg som vil gjennomføre tannbleking hjemme. Du fører på gel i skinnen og fester skinnen i munnen. Avhengig av hvor lenge du har skinnen i mummen oppnår du ønsket blekningsgrad. Denne formen for tannblekning hjemme foregår over flere behandlinger.

tannbleking strips

Tannbleking hjemme med strips

Strips er en annen popuær metode for tannblekning hjemme. Stripsene legges over tennene og skal ligge på i ca. 30 minutter. Du kan fint snakke og gjøre andre tring mens strippsene virker. Mange strips har også en annen fordel hvilket er at de fjerne plakk og bakterier fra tennene. Et normalt behandlingsforeløp med strips er på 7-14 dager avhengig av om du kjører enkle eller doble behandlinger. Dersom du oppnår ønsket resultat tidligere er det bare å stoppe behandlingen.

tannbleking penn

Tannbleking hjemme med penn

Med en penn styrer du selv hvor du vil legge på blekningsmiddel. Det anbefales at du stryker gjevnt på over alle tenner. Du må ha munnen åpen i 45 sekunder etter at du har påført virkestoffet og deretter må du unngå å drikke og spise de neste 45 minuttene. Mange bruker også penn som et tillegg til andre blekningsprodukter for å påføre ekstra blekning på området det er vanskelig å dekke via strips eller skinne.

tannbleking tannkrem

Tannkremer

Tannkremer er best å bruke dersom du ikke har behov for veldig stor blekningseffekt. Der hvor du går med gel eller strips i munnen i 15-30 minutter er ofte en tannpuss over på 3-6 minutter. Derfor vil effekten ta lengre tid og for mange være noe svakere enn ved andre behandlinger. Enkelte tannblekningstannkremer inneholder riktignok et stoff som heter blue covarine og som legger en tynn film på tannoverflaten som gir en illusjon av at tennene er hvitere enn de faktisk er.

Tips før behandling

  • Dersom du er usikker på om tennene dine tåler tannblekning oppsøk en tannlege og få en vurdering av tannhelsen din. Dersom du har normal tannhelse er dette ikke nødvendig.
  • Ikke velg de billigste løsningene. Det er often en grunn til at et produkt er billig. Det har ofte med kvalitet å gjøre. De fleste produktert til hjemmebruk er forholdsvis rimelige (300-900 kroner) og bør være innenfor budsjettgrensen din om du skal foreta tannblekning hjemme.

Tips under behandling

  • Dersom du er usikker på hvor mange behandlinger tennne dine har behov for følg anbefalt behandlingsforløp fra produsenten intill du synes tennene dine har fått hvithetsgraden du vil ha. Tennene blir gradvis hvitere slik at du kan sjekke resultatet fra dag til dag. Det er med andre ord ingen grunn til å være bekymret for at du vil få for hvite tenner for raskt.
  • Dersom du har missfarging på tennene som ikke blir bleket av skinne og gel påfør ekstra blekning gjennom en blekepenn. De fleste leverandører av skinner tilbyr også disse.

Tips til etter behandling

  • Vær ekstra nøye med tannpuss i tiden etter blekning. Puss gjerne tenner etter hvert måltid. Det er ikke nødvendig å bruke tannkrem hver gang. Puss minimum tenner to ganger om dagen.
  • Unngå snus og røyk da dette er produkter som raskt missfarger tenner. Dersom du har mulighet drikk rødvin, kaffe, og jus og brus med sterk farge gjennom sugerør. Det ser kanskje rart ut, men du får fine tenner lengre.
  • Bruk elektrisk tannbørste. Elektriske tannbørster anbefales på generell basis av tannleger. Årsaken er at de pusser grundigere. Dersom du akkurat har fått flotte hvite tenner der det en fin anledning til å bytte.